Wysłany: Nie 20 Lut, 2005 22:12 Nie potrafi się podnieść!!!???
Potrzebuję Waszej pomocy!!! Dziś u Avantiego zauważyłam sztywność tylnych łap, a raczej całego stawu biodrowego. Ok. godz. 14 miał problem z chodzeniem, w tej chwili nie potrafi się podnieść. Widać, że potwornie go boli i każda próba podniesienia się z pozycji leżącej kończy się fiaskiem. Nie wiem co mu jest- nie udeżył się, nie nadwyrężył bieganiem, nie nadzwyczajnego się nie stało. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Co mogę mu doraźnie podać? Dodam, że Avanti ma stwierdzoną dysplazję stawu biodrowego C1.
Pomóżcie mi jeżeli macie jakiś pomysł!!!
_________________ "Cała wiedza, suma wszystkich pytań i wszystkich odpowiedzi zawarta jest w psie."
Franz Kafka
Moze cos sie stalo z kregoslupem? Trzeba by go przewiezc do kliniki!
Dysplazja C1 nie powinna raczej dawac takich objawow. Tymniemniej konieczne sa badania specjalistyczne, bo gdybanie nic nie pomoze
_________________ Ania, Torcik i Delfina oraz Gryfek za Tęczowym Mostem
Iza dzwoniłam do koleżanki-wetki. Ona twierdzi, że mało możliwe jest że to dysplazja nagle w tym wieku zaczęła dawać takie objawy ale bez obejrzenia psa diagnozy nie postawi. Musisz jak najszybciej skontaktować się z weterynarzem. Może zadzwonisz na Brynów? Tam jest chyba jakaś nocna zmiana?
_________________ Pozdrawiamy
Gabrysia i jej psy:
Kostek&Talon
i Berus Chejron zza Tęczowego Mostu
Moja poprzednia sunia tak miała 2x. Za pierwszym razem( zaraz po przybyciu do mnie)
to była awitaminoza. Drugi raz, zapalenie stawu. Nie pamiętam czym była leczona ale przeszło po kilku dniach.
Moja suka miała bardzo podobne objawy - ma zwyrodnienie kręgosłupa (spondyloza), które raz na jakiś czas tak się objawia (u mnie na szczęście dopiero raz). Pomaga tylko silny steryd i zastrzyk z vit B. Do lecznicy musiałam ją zanieść, bo nie mogła chodzić, ale już na następny dzień już normalnie chodziła.
Słuchajcie! Jest ok. Rano Avanti był jak nowo narodzony. Wczoraj wieczorem jeszcze naświetlałam mu staw Bioptronem- nie wiem, czy pomogło to, czy sen. Mam nadzieję, że problem się nie powtórzy! Jest pod czujną obserwacją mojej mamy- miejmy nadzieję, że nie zadzwoni z niemiłą informacją.
Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź
_________________ "Cała wiedza, suma wszystkich pytań i wszystkich odpowiedzi zawarta jest w psie."
Franz Kafka
Izo-ufff !
Jesli masz bioptron-ponaswietlaj go kilka dni po kilka razy-to na pewno przynosi ulge (wiem, bo my mamy go w klinice i statystycznie sie naprawde sprawdza ).
Jednak rtg bym zrobila i to nie stawow, tylko kregoslupa wlasnie.Podobne "ataki" miala znajoma suczka ONka-raz na jakis czas nie mogla sie podniesc.U niej tez wykryto spondyloze.
Jednak zamiast sterydow, my (znaczy sasiedzi ze mna) postawilismy na homeopatie i naswietlanie-pomoglo i o statnie miesiace zycia (miala tez niestety nowotrow z licznymi przerzutami) spedzila bawiac sie jak szczenie. Do tego magnez i B kompleks.
_________________ "Gdy mały bokser wkracza do naszego domu,nie jest on jedynie pokrytą sierścią,słodką zabawką.Jest on naładowanym energią małym stworzeniem,które bardzo dokładnie wie,jak używać swoich narządów zmysłów"F.Stockmann
kasia,Gas,Kala,Silver&Coris [*]
_________________ "Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie."-Anonim.
No i niestety radość była przedwczesna. Przed chwilą dostałam telefon, że Avanti znów ma problemy z podniesieniem się. Dzwoniłam do veta- kazał mi podawać pyralginę w czopkach i jeżeli do jutra nie przejdzie- przyjeżdżać.
Franz Kafka
Iza my też trzymamy kciuki ,aby wszystko było w porządku z Avantim,mam nadzieję że sytuacja się nie powtórzy.Całusy i uściski dla Avantiego od cioci Izy i Timura
Iza trzymam kciuki Daj szybciutko znać co z Avantim
_________________ Pozdrawiam,
Dorota, Lady,Atik&Nadja
--------------------------------------
„Psy nie są całym naszym życiem, ale czynią nasze życie całością".
Roger Caras
Spróbuj posmarować mu kręgosłup lędźwiowy i stawy biodrowe żelem Fastum 2-3 x dziennie, z leków można podać Pyralgin w czopkach lub specjalny weterynaryjny niesterydowy lek przeciwzapalny w formie tabletek - Rimadyl - to przyniesię ulgę.
Konieczne jest jednak prześwietlenie kręgosłupa i stawów biodrowych oraz podstawowe badania laboratoryjne , z wykonaniem których nie powinniście zwlekać.
Życzymy szybkiego powrotu do zdrowia .
Pozdrawiamy
_________________ Dorota, Jurek, Zulka i mała Joliee
Właśnie wróciliśmy od veta. Z dobrych wiadomości mam to, że prześwietlenie nie wykazało żadnych zmian w okolicach kręgosłupa i stawów biodrowych. Jego problemy z wstawaniem i sztywność spowodowana jest prawdopodobnie urazem. Po moich namysłach i rozmowie z lekarzem doszłam do wniosku, że prawdopodobnie potknął się na schodach wybiegając na ogród- w sobotę jeszcze ośnieżonych, a wczoraj oblodzonych. Dostał zastrzyk przeciwbólowy i dwa następne do domu (mam mu podać- całe szczęście, że to podskórne i całe szczęście, ze potrafię je wykonywać). Po zakończeniu terapii lekami przeciwbólowymi, zaczynamy terapię lekiem homeopatycznym Zeel. W dalszym ciągu mam mu naświetlać stawy Bioptronem. I mam nadzieję, że to pomoże.
Dzięki za wsparcie i słowa otuchy. Buziaki dla Was wszystkich ode mnie i soczyste liźnięcia od Avantiego.
Franz Kafka
Wow ! Super, że najgorsze wykluczone Zdrowiejcie szybko
_________________ Pozdrawiam,
Dorota, Lady,Atik&Nadja
--------------------------------------
„Psy nie są całym naszym życiem, ale czynią nasze życie całością".
Roger Caras
My rowniez trzymamy kciuki za zdrowie Avantiego i zyczymy szybciutkiego powrotu do zdrowia!
_________________ "Gdy mały bokser wkracza do naszego domu,nie jest on jedynie pokrytą sierścią,słodką zabawką.Jest on naładowanym energią małym stworzeniem,które bardzo dokładnie wie,jak używać swoich narządów zmysłów"F.Stockmann
kasia,Gas,Kala,Silver&Coris [*]
Szybko wracajcie do zdrowia-trzymamy kciuki za Avantiego.
A tak przy okazji-trudności ze wstaniem albo bolesność mogą być też spowodowane kłopotami urologicznymi-zapaleniem pęcherza moczowego,nerek albo kamykami w nerkach.Niekoniecznie kręgosłup albo stawy.
_________________ pozdrawia
sylwia & bokserów sześć
Mam nowo narodzonego psa! Biega, skacze, wariuje- jak młodziak. Najgorsze mamy za sobą. Ufffffffffff.
Dzięki za pomoc i te mocno trzymane kciuki i łapki!
Buziaczki
Franz Kafka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum