FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopiowanie - legalne czy też nie
Autor Wiadomość
ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 11:28   Kopiowanie - legalne czy też nie

W sobotę na zebraniu Klubu Boksera usłyszeliśmy wyjaśnienia dotyczące łamania zakazu kopiowania ogonów i uszów.Niestety to co tam powiedziano nie jest zgodne z prawdą, przypadek sprawił, że w poniedziałek rozmawiałam z prezesem Andrzejem Manią i wyjaśnił mi bardzo dokładnie co to są te zabiegi zootechniczne i niestety nie dotyczą one psów tylko wyłącznie zwierząt gospodarskich i hodowlanych.
Czyli kto kopiuje ogony i uszy łamie prawo i dotyczy to właściciela i veta.

Żaba i Aga 

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 11:45   

Cytat:
Czyli kto kopiuje ogony i uszy łamie prawo i dotyczy to właściciela i veta.

Co mogliśmy zauważyć na wystawie. podobno jest zapis iż psy urodzone po 1 stycznia 2003 nie moga byc kopiowane, a ile było maluszków z zaplastrowanymi uszkami i uciętymi ogonkami i nikt nie zwracał na to uwagi.

Dota 

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 12:16   

Ksaro, a możesz troszeczę więcej napisać o tym co było powiedziane na zebraniu.
Interesuje mnie ten temat, jak również fakt że pomimo zakazu kopiowane psy są ciąle faworyzowane na ringach (może usłyszę tutaj głosy sprzeciwu, ale takie jest moje zdanie) a najlepiej świadczą o tym wyniki klubówki.
Poprostu tworzy sie "błędne koło", bo sędziowie preferują kopiowane, a hodowcy kopiują bo chcą sie liczyć na ringach, a ustawa sobie gdzieś tam istnieje (ale żadna ze stron się nią zbytnio nie przejmuje) :|
Dla przykładu, zajomi w zeszłym roku na jesieni kupowali drugego boksia, zapowiadającego sie wystawowo. Piesek jest cały kopiowany, właśnie po to zeby mieć większe szanse na ringu. Dodam że jest to piękny pies i rzeczywiści odnosi sukcesy (również na klubówce :razz: ). Ciekawa tylko jestem czy gdyby piesek był "cały" tak samo by był oceniany i szczerze mówiąc w to wątpie :?

Ewka 
Fotograf

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 13:42   

A czy może ktoś z was podać jakiś odnośnik www do strony o prawie zabraniającym kpiowania, jakaś ustawa, dyrektywa czy coś takiego? Chętnie bym to przeczytała i wtedy będzie jasno określone co można a co nie i u kogo: psa czy owcy. Ja szukałam ale się nie doszukałam :(

Żaba i Aga 

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 14:02   

Znalazłam na ten temat coś takiego:

Art. 4.

1) (...)

2) humanitarnym traktowaniu zwierząt - rozumie się przez to traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę,

Art. 6.

1. (...)znęcanie się nad nimi jest zabronione.

2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień

1) umyślne zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, nie stanowiące dozwolonego prawem zabiegu lub doświadczenia na zwierzęciu,

Art. 27.

1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.

- TU: PISZE WYRAŹNIE ŻE ZABIEGI ROBI SIĘ TYLKO W CELU - RATOWANIA ŻYCIA, ZDROWIA LUB OGRANICZENIA POPULACJI - NIE MA MOWY O ŻADNYM OBCINANIU ZE WZGĘDU NA ŁADNY WYGLĄD I FANTAZJI WŁAŚCICIELA!!!!!!!!

Przynajmniej ja w taki sposób to rozumiem.

Ewka 
Fotograf

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 21:31   

Racja, ale chodzi mi o coś jeszcze innego, dotyczy to także kopiowania, ale pojawiają się tam zwroty zabieg weterynaryjny a zootechniczny, psy i owce. Bo to jakaś tam różnica jest, było o tym na zebraniu klubu boksera, przed klubówką. Może ktoś z warszawy mógłby do tego w jakiś sposób dotrzeć? Mówiła o tym pani Bogucka. Myślę, że gdyby ktoś do tego dotarł to wyjaśniło by to wiele

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 19:58   

Moment to pies nie jest hodowlany? Coś tu nie pasuje chyba, komus się coś nie pokręciło przypadkiem? A związek to niby z czego żyje, czy aby nie z hodowli psów, wystaw itp.? A regulamin hodowli psów rasowych? A dodatkowe wymogi hodowlane?

[ Dodano: 09 Wrz 2004 08:01 pm ]
Cytat:
- TU: PISZE WYRAŹNIE ŻE ZABIEGI ROBI SIĘ TYLKO W CELU - RATOWANIA ŻYCIA, ZDROWIA LUB OGRANICZENIA POPULACJI - NIE MA MOWY O ŻADNYM OBCINANIU ZE WZGĘDU NA ŁADNY WYGLĄD I FANTAZJI WŁAŚCICIELA!!!!!!!!

A to już jest wyłącznie Twoja interpretacja.
Dopóki w ustawie nie będzie jednoznacznego zapisu o zakazie kopiowania uszu i ogonów dopóty takie dyskusje będą trwały.

[ Dodano: 09 Wrz 2004 08:03 pm ]
Cytat:
Co mogliśmy zauważyć na wystawie. podobno jest zapis iż psy urodzone po 1 stycznia 2003 nie moga byc kopiowane, a ile było maluszków z zaplastrowanymi uszkami i uciętymi ogonkami i nikt nie zwracał na to uwagi.

Takiego zapisu nigdzie nie ma.
"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie."-Anonim.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:09   

Pies to nie jest zwierzę hodowlane, pies to nasz przyjaciel i nie hodujemy go dla np. mięsa,futra.
Rozmawiałam dzisiaj z vetem i powiedział, że zabiegi zooteczniczne dotyczą zwierząt hodowlanych i psy się do nich nie zaliczają.
Temat, który rozpoczęłam to legalne lub nie kopiowanie i nie poruszam w nim tego czy ktoś tnie czy też nie.Chodziło mi tylko aby wyjaśnić, że to co usłyszeliśmy na spotkaniu Klubu nie było zgodne z prawdą.
To czy ktoś kopiuje - jego sprawa, ale łamie prawo i powinien być tego świadomy, a ponadto ma boksera nie zgodnego z wzorcem.

Żaba i Aga 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:16   

Cytat:
Takiego zapisu nigdzie nie ma.

Ja w ZK słyszałam, że jest.

Zobacz aktualny wzorzec rasy obowiązujący od 13.03.2001

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:21   

Wzorzec boksera został zmieniony i jest na stronie Klubu.
Bokser ma mieć długie uszka i ogonek.

[ Dodano: 09 Wrz 2004 08:24 pm ]
WZORZEC FCI nr 144

KRAJ POCHODZENIA: Niemcy

DATA PUBLIKACJI OBOWIĄZUJĄCEGO WZORCA: 13.03.2001

Uszy: Zachowane w stanie naturalnym są odpowiedniej wielkości, osadzone po bokach w najwyższej części mózgoczaszki. W spoczynku przylegają do policzków, w stanie wytężonej uwagi skierowane są do przodu tworząc wyraźną fałdę.
OGON: Osadzony raczej wysoko niż nisko, zachowany w stanie naturalnym.

To chyba wyjaśnia wszystko.

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:24   

Cytat:
Pies to nie jest zwierzę hodowlane, pies to nasz przyjaciel i nie hodujemy go dla np. mięsa,futra.

Hodowla to nie tylko mięso i futro.

A na wystawy jeździsz z przyjaźni?

A właściciele suk i psów po co zbierają oceny na wystawach ? Bo min. potrzebne jest to do ich rozmnażania (zgodnie z wymogami ZK) i czy chcesz czy nie chcesz jest to hodowla.

[ Dodano: 09 Wrz 2004 08:28 pm ]
Chyba raczej nie wszystko, skoro w Polsce można wystawiać psy z kopiowanymi uszami i ogonami i jeszcze długo bedzie można.
"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie."-Anonim.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:29   

To według Ciebie po co hoduje się psy?
Chcesz powiedzić, że pies to, to samo co owca, świnka, kura, indyk itp.?
Zabiegi zootechniczne dokonywane na zwierzętach gospodarskich maja na celu ich zdrowie i życie bez dodatkowego cierpienia.
My, a własciwie Wy tniecie ogony i uszy dla Waszych doznań estetycznych.

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:29   

Zresztą Ania memorandum niech się wypowie, jest w końcu asystentem więc wie więcej chyba.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:31   

Jakim asystentem?

Żaba i Aga 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:33   

Niektórzy ludzie są nie reformowalni i stąd biorą się jeszcze kopiowane szczenięta, co na wystawie było widać. U mojego weta pojawił sie ostatnio człowiek, który pytał o możliwość kopiowania i został odesłany z kwitkiem.
A moi znajoni sprzedawali w wakacje miot nie kopiowanych dogów i trafiła im sie kobieta, która była skłonna zapłacic dużo więcej żeby tylko załatwili jej kopiowanie uszu. Oczywiście psa nie kupiła bo hodowcy się na to nie zgodzili.

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:39   

Cytat:
Chcesz powiedzić, że pies to, to samo co owca, świnka, kura, indyk itp.?

Nie to Ty chcesz to powiedzieć zaweżając pojęcie hodowli do mięsa i futra.

Istnieje jeszcze kynologiczna definicja hodowli i "Regulamin hodowli psów rasowych" wprowadzony na podstawie statutu związku kynologicznego, którego jesteś członkiem jak nie wiesz to takie coś wydał ZK w Polsce

art. 3
Celem hodowli psów rasowych w Polsce jest doskonalenie poszczególnych ras psów pod względem cech fizycznych, psychicznych i użytkowych z uwzględnieniem podstaw naukowych.

Jak widzisz nie mięso i futro, ale dążenie do spełniena wymagań wzorca, który tak ładnie zacytowałaś.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:59   

Tak, zgadza się, ale nadal nie widzę związku ze zwięrzętami hodowlanymi (gospodarskimi).
Kopiowanie jak wczesniej napisałam nie pomaga im w niczym, a raczej sprawia ból i cierpienie.

[ Dodano: 09 Wrz 2004 09:05 pm ]
Jeśli natomiast chodzi o hodowlę to odsyłam Cię do ustawy o działach specjalnych produkcji rolnej.Nie ma tam ani psów ani kotów, nie są to zwierzęta w pojęciu ustawy "hodowlane".

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:15   

Ustawa o działach specjalnych hodowli rolnej do psów nie ma zastosowania bo psy to nie hodowla rolna.
Dalej próbuje Ci wyjaśnić, że nie jednemu psu Burek i pojęcie hodowli nie tylko dotyczy świnek, kurek czyli tzw. hodowli rolnej ale ma troszkę szersze zastosowanie.

A sprawy psów reguluje wspomniany wyżej regulamin i skupmy się na tym a nie na ustawie o działach specjalnych hodowli rolnej.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:24   

No właśnie - psy to nie produkcja rolna i cały czas to tłumaczę, a zabiegi zooteczniczne dotyczą właśnie produkcji rolnej!!!!!!
Dlatego tłumaczenie,że pod te zabiegi można zaliczyć kopiowanie to jest to mijanie się z prawdą.
Przeczytaj dokładnie o co w tym temacie chodzi, bo mam wrażenie,że piszesz nie na temat.
Nie wymysliłam sobie tego, rozmawiałam z samym Prezesem, który jest w tym temacie obeznany i z vetem, który też wie jakie dostał zalecenia.
Przypominam -" legalne czy też nie" i wyjaśniłam,że kopiowanie jest łamaniem prawa i postępowaniem nie zgdnym z obowiązującym wzorcem.

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:30   

OK koniec dyskusji i tak się nie przekonamy.

Cytat:
Nie wymysliłam sobie tego, rozmawiałam z samym Prezesem, który jest w tym temacie obeznany i z vetem, który też wie jakie dostał zalecenia.

To dlaczego Prezes sankcjonuje to bezprawie jak mówisz?

Jak kopiowane pieski zgłasza się na wystawy to fajnie, a inaczej to bezprawie? Cos tu chyba nie pasuje?

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:36   

A niby jak sankcjonuje?
Ty się chyba z księżyca urwałeś.
Zakaz cięcia nie wydał Prezes.
Polityka jest wszędzie.
Sądzę, że jest silna grupa osób w zarządzie , która nie dopuszcza do wprowadzenia zakazu wystawiania psów kopiowanych.
Wyszedł przepis, który mało kto przestrzega i pewnie tak miało być.
Nie chodzi mi o to ,żeby Ciebie przekonać.

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:36   

Cytat:
Przypominam -" legalne czy też nie" i wyjaśniłam,że kopiowanie jest łamaniem prawa i postępowaniem nie zgdnym z obowiązującym wzorcem.

Trzeba było o tym powiedziec na zebraniu Klubu Boksera zarząd wyjaśniłby tę sprawę do końca.
Zreszta skoro Polski Klub Boksera i nie tylko dopuszcza kopiowanie to z tym przestrzeganiem wzorca coś tu nie gra.

[ Dodano: 09 Wrz 2004 09:38 pm ]
Cytat:
Ty się chyba z księżyca urwałeś.

Nie twardo stąpam po ziemi.

[ Dodano: 09 Wrz 2004 09:40 pm ]
Sama powiedziałaś, że pytałaś Prezesa więc zacytowaną przez Ciebie wypowiedź traktuje jako stanowisko Prezesa ZK a nie prywatne zdanie Pana X, który jest Prezesem ZK.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:49   

Niestety na zebraniu Klubu nie znałam interpretacji Prezesa i veta ( z Prezesem rozmawiałam dopiero w poniedziałek i to całkiem przypadkowo).
Nie interesowałam się tym wcześniej bo jak wiesz mam boksery według nowego wzorca.
Moje wypowiedzi nie mają na celu potępiania czynów kopiowania, ale tylko to aby wyjaśnić , że wypowiedź na spotkaniu Klubu nie była zgodna z prawdą. Ponadto nie lubię jak ktoś traktuje mnie jak "ciemnotę" i wyjasnia dlaczego to akurat nadal kopiuje się uszy i ogony i na drugi dzień wszystko biorą całe cięte.
Wcześniej pisałam ( przy innym temacie), że bardziej podobają mnie się boksery cięte i nie chcę nikogo przekonywać, że jest inaczej.Mam jednak ogoniaste i wiem jak to czasami wygląda na ringu.

baster30 

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:59   

Cytat:
interpretacji Prezesa i veta

I wszystko idzie o interpretację, dopuki nie będzie jednoznacznego zakazu kopiowania sprawa będzie nie rozwiązana.

A to akurat, że wszystko wzieły cięte-a ile było ciętych co nic nie wzieły?

Gdyby było więcej ogoniastych, lepszych od ciętych to też by coś wzieły.

Myślę, że gdyby Crom był ogoniasty to też by wygrywał, choć ten pies nie jest w moim "typie" i akurat mnie się za specjalnie nie podoba. Ale to moje prywatne zdanie.

ksara 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 22:03   

Art. 27.

1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.

Tu jest jasno napisane, chyba nie powiesz, że nie????????????????????????????????????

[ Dodano: 09 Wrz 2004 10:04 pm ]
Kopiowanie uszu i ogonów nie ratują życia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz do tematu