FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google

Poprzedni temat «» Następny temat
alergia
Autor Wiadomość
dorek21 

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010 19:29   alergia

Hej Marian ma prawie 3 lata od roku przerabiamy alergie pokarmowa i tu zastosowalismy za poleceniem Pana weta Royal dla alergikow oraz alergie skórna gdzie testami potwierdzone jest uczulenie na kurz, przede wszystkim pylki drzew i niektorych traw i tu zostal zastosowany przez Pana weta ENCORTON w dawce pol tabletki z rana.Watroba jest pod kontrola nic sie narazie nie dzieje.A teraz Marianowy wyłysiała wewnetrzna strona tylnich łap i Pan wet zachodzi w glowe od czego my tez Marianowi to chyba nie przeszkadza. nie ma na tym wylysieniu nic zadnych zmian nic a skora nie jest calkiem lysa tylko taka z takim meszkiem. Juz nie mam pomyslu na ten nasz kochany nie wypał genetyczny wet chyba juz tez. moze jakos poratujecie????

Żaba i Aga 

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010 23:19   

Zapytaj weta czy na tą odmianę alergii psiak może dostawać ludzki claritin? On chyba trochę mniej niszczy wątrobę. Jak miałam przypadek, że suka złapała osę to nie mając nic innego podałam własnie claritin i wapno sandoz i nasz wet powiedział, że ok. Może i Twojemu psiakowi to cos pomoże?
Czy te wyłysienia są jasne czy mają jakieś zabarwienie np. czarnawe czy brunatne?
Może zrób badanie krwi pod kątem hormonów tarczycy.

Woxa 

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 08:12   

Hmmm... Nie jestem przekonana co do royala przy alergiach np drobiowych. Są karmy robione na bazie ryb dla alergików pokarmowych. Następnie jest mroźno, nic nie pyli tylko pruszy śnieg i alergicy, astmatycy czują sie o niebo lepiej niż w pozostałe pory roku.

BUSTER 

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 10:23   

Karma dla alergików to sprawa indywidualna. Ale zawsze przed wprowadzeniem nowej trzeba zrobić co najmniej miesięczna dietę eliminacyjną, bo inaczej nie będziemy wiedzieć czy pies ja toleruje czy nie. U nas Royal Hypoallergenic spisał sie idealnie, mimo że Buster był uczulony na drób, tolerował tylko koninę i ryby i w pewnym stopniu jagnięcinę i cielęcinę. Na rynku jest teraz wiele karm, które można dopasowac do konkretnej alergii, ale hypoallergenic zawsze był ostatnią deską ratunku. Pies może być tez uczulony na metal lub plastik (obroża, miska) i wiele innych rzeczy, o których nawet byśmy nie pomysleli (np. błoto, śniegowe roztopy).
Czy mógłbys powiedzieć jaka dawka jest encortonu (ile mg)? Jeśli alergia nie jest bardzo silna da sie bez niego żyć, bo pamietajmy, że to jednak steryd który bardzo bardzo niszczy wątrobę.
Też uważam, że warto zrobic badania krwi pod kątem hormonu tarczycy.
Niestety alergia jest bardzo uperdliwa, ale da przy jak najszerszej wiedzy o niej mozna do niej przywyknąc :)

Woxa 

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 11:12   

Podobno dobra jest ta karma Royal Canin Sensitivity Control Blue Whiting & Tapioca. znalazłam taki opis:
Dieta Royal Canin Sensitivity Control Blue Whiting & Tapioca jest wyselekcjonowana pod kątem obecności białek, wysokojakościowych i łatwostrawnych, a także węglowodanów, w szczególności pochodzących z tapioki. Dodatek witamin w karmie Royal Canin Sensitivity Control Blue Whiting & Tapioca powoduje, że podrażnienia skóry zostają zminimalizowane, zaś sierść staje się zdrowsza i błyszcząca, zanikają także objawy alergii, na przykład wyłysienia czy wysypki, uciążliwe dla psa. Wskazania diety: eliminacji pokarmowej.
SKŁAD:
Tapioka, suszone ryby (błękitek), włókno roślinne, hydrolizowane wątróbki drobiowe, tłuszcze zwierzęce, sole mineralne, olej sojowy, fruktooligosacharydy, tran, L-tyrozyna, DL-mentionina, tauryna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).
W każdej hipoalergicznej karmie są hydrolizowane wątróbki drobiowe.
Ale każdy pies inaczej reaguje. Kiedyś moja sucz [*] też miała takie wyłysienia, ale dostałyśmy od weta płyn do łapek i przeszło. A w zimie szczególnie trzeba było pielegnować, wycierać łapki, smarowałam opuszki wit A a do wewn. łapek alantan w posypce. A jedzenie tylko gotowane. Nie jestem specjalistą, jednak wątpliwości z alergią warto konsultować z weterynarzem/ami.

dorek21 

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 20:55   ciag dalszy alergiii

Tego enkortonu dostaje pol tabletki codziennie. wet stwierdzil ze to najmniejsza dawka przy ktorej sie nie drapie a ktora az tak bardzo mu nie zlupi watroby.testy watrobowe robimy srednio raz w miesiacu. royal fajnie przyswaja od samego poczatku. dzieki temu skonczyl sie problem biegunek i ciaglych gazow. tak wiec wydaje mi sie ze karma jest ok. probowalismy odstawic ten enkorton ale wystarczyly dwa dni i spowrotem Marian sie drpal i to potrafi do krwi sobie fafle rozdrapac. co ciekawe najbardziej swedzi go zawsze glowa wokol uszu i pysk. na wylysieniue nie ma zadnych plam przebarwien czy czegos podobnego poprostu zamiast siersci jest tylko taki delikatny meszek i tyle.
kurcze to byl pierwszy szczeniak z miotu za nim bylo jeszcze 4 szczeniaki trzy suczki i pies jego matka byla masci bialej i czasem sie zastanawiam czy to nie przez to i zastanawiam sie czasem czy tylko moj jest taki nie wypal genetyczny czy reszta tez??? wiecie jak ludzie patrza jak mowie ze moj pies jest alergikiem itp.jakbym z kosmosu byla :( ale kocham tego mojego "bandyte" nad zycie :) na badania pojedziemy w tym tyodniu.A powiedzcie mi jeszcze co jesli to jest rzeczywiscie tarczyca?? co wtedy??? znowu jakies prochy??

hecia13 

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 10:02   

Dziwi mnie, że weci zalecają podawanie Royala, dość podłej karmy zawierającej głównie zboża a również dość często pulpę buraczaną czyli czynnik alergizujący. Wg. Dog Food Analysis Royal ma tylko 2 gwiazdki w sześciogwiazdkowej skali (dla porównania - osławione Pedigree 1, więc różnica niewielka) zawiera niewystarczające ilości produktów mięsnych, nienajlepsze zboża i kontrowersyjne wypełniacze. To nie jest w ogóle dobra karma, a dla alergika szczególnie :/
Żeby nie być gołosłownym: wystarczy poszukać Royala...http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/

Odpowiedz do tematu