Problemy ze skora i sierscia zwiazane sa czesto z brakiem waznych skladnikow odzywczych i witamin)witE,B COMPLEX, biotyny),nienasyconych kwasow tluszczowych(omega3 i omega 6)oraz elementow sladowych(cynku selenu jodu).Wynikajace z tego powodu problemy z przemiana materii moga powodowac do tworzenia sie lupiezu,zaczerwienienia,wybroczyn,egzemy i wrzodow.Jesli problem tkwi w niedoborach wyzej wymienionych skladnikow polecam osobiscie HAARSPEZIAL HAPPY DOG zawiera on niepowtarzalan kombinacje skladnikow czynnych dla mocnej i czystej skory,dla lepszego wzrostu siersci i jej wymiany.dostepny w opakowaniach po 1000 g.sprzedaje produkty tej firmy( zagladnijcie na temat na forum happy dog).zapraszam do kontaktu GG8610490.dobrym perparatem jet tez ROBORAN H-dostepny na 100%u lek wet .nie wiem czy maja go w sklepach.A tak z domowych sposobow mozen eksperymentowac 1 jajo gotowane na tydzien lub 1 surowe zoltko(bez bialka),oliwa z oliwek-ze 2 lyzki na tydzien,preparaty z NNTK-np olej z lososia (firmy naturell -tani -120 kaps ok 17 zl),vit B complex,beta caroten,cynk...ale to juz jest problem z odpowiednim zbilansowaniem.chce jeszcze zwrocic uwage ze problemy z sierscia moga wynikac z problemow hormonalnych.tak bylo z moja sunia...konieczne badanie krwi na poziom hor u veta i odpowiednie leczenie.nic nie pomoga wtedy wyzej wymienione specyfiki.pozdrawiam!ola
Olenka przestań wreszcie reklamować to co sprzedajesz to jest forum miłośników rasy a nie darmowa reklama.
Ola na ładną sierść domowym sposobem jest dodanie łyżeczki oliwy z oliwek do karmy albo zakup preparatów z biotyną.
prosze przeczytac dokladnie!!nie pisze tylko o happy dogu, ktory uwazam za swietny ,ale rowiniez o innych preparatach!o oliwiem z oliwek rowniez!!pozdrawiam!
Moje suki zaczęły gubić sierść jak szalone po zmianie karmy. Prze prawie wa miesiące codziennie zrzucały takie tony, które wcześnie to by się chyba w tydzień nie pozbierały!
Szczotkowałam je regularnie i uprałam trzy razy, mimo to musiały wymienić całąokrywę włosową. Na dodatek skóra była bardzo przesuszona co dało matową sierść + łupież. I nam doskonale się sprawdził olej z wiesiołka (do kupienia w aptece), ale wspmniany Gammolen też kiedyś się świetnie sprawdził.
A poza tym standardowo wit A+E na skórę.
_________________ Kamila & super boxery
www.grupabokser.webpark.pl Michał - najsuperszy boxer na swiecie!
Olej z wiesiolka to swietna sprawa!!w aptekach dostepny np. w poistaci preparatu-Oeparol.warto rowiniez podawac go suczkom przed i w trakcie cieczki!swietne sa walory tego preparatu w kontekscie plodnosci.oliwa z oliwek dobra na blyszczaca siersc.biotyna a wzmocnienie wlosa.zoltko jaj kurzych zawiera jej sporo.Pozdrawiam!!
Czesc Wam Mam pytanko wlasnie w zwiazku z gubieniem siersci. U mojej psicy pojawily sie 4 plamki, gdzie siersc jest rzadsza, a skora ma kolor sinawy. Sa symetrycznie umiejscowione po obu stronach jej zadku. ostatnio pytalam sie weterynarza czy to moze byc spwodowane tabletkami, ktore bierze na nerki (Amphogel), ale stwierdzil ze to jest malo prawdopodobne. Czy ktos mial podobne problemy ze swoim pieskiem? Nie zauwazylam zeby ja to swdzialo, albo bolalo.
Jezeli ktos mial bokserka , ktory mial chore nerki( nie rozwinely sie ) prosze o kontakt.
Aga i Lilii
Nie jestem pewna, ale być może to tylko przetarcia, tzn mój boks ma takie na łokciach i właśnie koło zadku. Ale nie wiem jak u Twojego boksa, bo nie widziałam, więc tylko Ci sugeruje co to może być.
Byłaś u weta i sie pytałąś, wiec sądze, że chyba on powinien wiedzię najlepiej.
Popzdrawiamy gorąco i mamy nadzieję, że to naprawdę tylko zewykłe przetarcia
Witam wszystkich włścicieli bokserów.Mam pytanko czy waszym psiakom wypada tyle siersci co mejej suczce? Myslałem ze siersc wypada tylko na zime i na lato a jej wypada cały czas. Czy mozna cos z tym zrobic?
Na to może składać się wiele czynników. Zacznij od karmy sprawdź jej składniki, skontaktuj się z lekarzem może ze skórą jest coś nie tak. Podaj więcej informacji o psie - wiek, co je. Tak na początek na sierść dobre jest siemię lniane - do kupienia wszędzie tylko trzeba je zmielić.
siemię lniane - do kupienia wszędzie tylko trzeba je zmielić.
można kupić tez mielone, możesz jej dodawać do jedzenia troszkę oliwy z oliwek
gooral, moje psy tez linieją cały rok, poza tym weź pod uwagę, że zwierzęta zmieniają sierść, przygotowują się do innej pory roku. Teraz prawdziwej zimy nie mamy, więc zwierzęce organizmy też są rozregulowane. Jeżeli mieszkasz w bloku i mocno grzeją kaloryfery to tez może być powód większego linienia.
_________________ Pozdrawiam,
Dorota, Lady,Atik&Nadja
--------------------------------------
„Psy nie są całym naszym życiem, ale czynią nasze życie całością".
Roger Caras
u nas wszedzie pelno siersci, wet mowil ze gdy psiak jest wdomu caly rok bedzie sie zrzucal siers, na polu w domu... w domu napolu .. czasem jak ją porządnie wyczesze to mniej tych k aków, ale zawsze są .. na czarnych ubranaich masakra
w moim przypadku pies złapał grzybicę i przez jakiś czas ze skórą i sierścią nie było najlepiej, dostałam od weta GAMMOLEN i polecam go bardzo gorąco
to preparat bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. "wspomaga funkcje skóry w przypadku stanów zapalnych i nadmiernego wypadania sierści. zmiejsza wypadanie sierści, poprawia stan skóry i wygląd okrywy włosowej"
na codzień karmię royalem, który owe kwasy zawiera ale że pies niedawno miał inne problemy zdrowotne i nie chciał jeśc tylke ile powinien to ich zawartość w organiźmie spadła, podreperowałam ją więc GAMMOLENEM, teraz Keira ma teraz fantastyczną sierść, miękką, błyszczącą, prawie aksamitną i nie praktycznie wypada ( tylko tyle co wyczeszę)
Możesz spróbować reguralnego czesania i masowania gumowym zgrzebłem
dobrze sprawdza się też rękawica
możesz pokusić się o rękawice Econetti
Ewentualnie podawać GAMMOLEN, ale to najlepiej skonsultuj już z własnym vetem, by z niczym przypadkiem nie kolidowało.
Zabiegi pielęgnacyjne niweluja nieco wypadanie sierści, poza tym sprawiają wiele radości psiakowi, aczkolwiek na pewno nie zapobiegną całkowcie temu problemowi. Ja się przyzwyczaiłam do tych króciótkich igiełek powibijanych tu i ówdzie
czytałem ze ciasteczka eukanaby są dobre na sierśc, dziś kupiłem - zobaczymy. mysze wybrać sie do weta bo może to jakaś grzybica. może wiecie jak wygląda?
[ Dodano: Wto 09 Sty, 2007 18:28 ]
jak sie ją czesze po tyłku to siada i sie trzęsie-to normalne?
gooral, grzybica może wyglądać baaardzo różnie, żeby ją zdiagnozować musisz skontaktować się z dobrym wetem, który pobierze zeskrobiny do badania np. mykologicznego/parazytologicznego
gooral napisał/a:
może się boi, że dostanie ...
_________________ Pozdrawiam,
Dorota, Lady,Atik&Nadja
--------------------------------------
„Psy nie są całym naszym życiem, ale czynią nasze życie całością".
Roger Caras
nie, nie boi sie że dostanie, wygląda na to ze lubi jak sie ją drapie po tyłeczku bo ją tam chyba swędzi i w tym miejscu wypada najwięcej sierści. jednak najlepszym rozwiązanie bedzie ja skontaktuje sie z wetem.
czy ktos moze mi polecić jakiegos dobrego weta w warszawie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum